Perakende Sektörü Çalışanlarının Motivasyonu Nasıl Yükseltilir?

Müşterilerle birebir iletişimde bulunan ve potansiyel bir müşteriyi, harcama yapan müşteriye dönüştürme şansına sahip olan perakende sektörü çalışanlarının motivasyonu, markaların en önemli görevlerinden biri olmalı! Perakendecilik sektörü söz konusu olduğunda adeta markanın yüzü olarak ön planda olan ve işin iyi ya da kötü gitmesinde doğrudan etkisi bulunan mağaza çalışanları, ne kadar memnun ve mutlu olursa müşteriler de aynı şekilde o kadar mutlu ve memnun olurlar.

Birçok araştırmayla da arasındaki bağlantı kanıtlanan çalışan memnuniyeti ve müşteri memnuniyeti arasındaki denge, hiçbir markanın göz ardı edemeyeceği kadar önemli! Birisi yükseldiğinde diğeri de yükselen aynı şekilde biri düştüğünde diğeri de düşüşe geçen bu iki kavram, perakende sektörü için çok değerli. Mağazada müşterilerin karşılaştığı hizmet ne kadar iyi olursa kâr da o kadar oranda yükseleceğinden şirketler, perakende sektörü çalışanlarının motivasyonunu, bağlılığını, memnuniyetini, üretkenliğini çoğaltacak yöntemlere başvurmalı.

Mağaza Yöneticileri Neler Yapmalı?

Stresli, yoğun, yorucu, zor bir sektör olduğu için daha da önemli hale gelen çalışan bağlılığı, perakende sektörünün olmazsa olmazı! 2017 yılında, Quantum Workplace’in yaptırmış olduğu çalışan bağlılığı trendi raporuna göre perakende çalışanlarının %35’i kendisini iş yerine bağlı hissetmiyor. Yüksek satışları, ciroyu, düşük işten ayrılma oranını doğrudan etkilediği için büyük sorunlara sebep olabilen bu oran, perakende sektöründeki şirketler için aslında uyarı niteliğinde! Böyle bir senaryo ile karşılaşmaması için önlem alması gereken yöneticilerin, ön taraftaki ekibin motivasyonunu arttırması için sıkı bir şekilde çalışması önemli. Aynı zamanda sadakat programı kullanılması, istenilen sonuçlara ulaşmada büyük bir etkiye sahip.

Çalışma ortamları yoğun olduğu için çalışanları teşvik etme ve motivasyonlarını geliştirme konusunda zaman bulma sorunu yaşayan yöneticiler, perakende çalışanlarının ilgisini çekecek basit ve gerçekten etkili yöntemlerle onları motive edebilirler. Peki, perakende sektörü çalışanlarının motivasyonu için başka neler yapılabilir?

İletişime Önem Verin

İş yerindeki bağlılığı geliştirmenin en etkili yöntemlerinden biri de çalışanlarla yöneticiler arasında açık bir iletişim olması. Her çalışan kendisinden ne beklendiğini, satış ya da diğer hedeflerin neler olduğunu bilmeli. Bu ortam sağlanmadığında ortada bir kopukluk, iletişimsizlik olacağından mağaza için kötü sonuçlar doğabilir. Çalışanlara karşı açık olunduğunda, onlarla şirket hedefleri, misyonu paylaşıldığında çalışanlar kendilerini ekibin parçası gibi hisseder ve hedefe ulaşmak için daha motive olurlar.

Sosyal Tanıma Kültürü Yaratın

Özellikle tatil zamanlarında, özel günlerde, indirim dönemlerinde çok yoğun ve meşgul olan perakende mağazalarında, sosyal tanımayı öncelikli hale getirmek çok zor olabiliyor. Ama bu gibi dönemlerde çalışanlar tanınmaya daha fazla ihtiyaç duyduğundan perakende sektörü çalışanlarının motivasyonu için bu adım kesinlikle atlanmamalı. Aksi halde çalışanlar kendilerini değersiz hisseder, hayal kırıklığına uğrayabilir ve mağazada genel olarak bir moral düşüklüğü yaşanabilir. Bu durum karşısında üretkenlikleri de azalır ve müşteri hizmetleri zayıflar.

Sosyal tanıma kültürü yaratıldığında yoğun bir dönem içerisinde olunsun ya da olunmasın ekipler, hak ettikleri tanımaya sahip olacaklarından bu gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Çalışan tanımayı kolaylaştıran, şirket içi bir sosyal bir platform kurulduğunda yöneticiler; çalışanları, gösterdiği başarıdan, performansından, satış hedefinin tutturulmasından ya da olumlu müşteri ilişkisinden dolayı kutlayabilir ve gerçek zamanlı sosyal tanıma yapabilir.

Geribildirimi Teşvik Edin

Mağaza çalışanlarının, tüm müşterilerin şikayetlerini, endişelerini ve de memnuniyetlerini ilk ağızdan dinlediğini ve onlarla doğrudan temas içinde olduklarını hiçbir zaman unutmamalısınız! Geri bildirim, perakende sektörü çalışanlarının motivasyonu için çok önemli olduğundan onları düzenli olarak teşvik etmelisiniz. Çalışanlar, mağazalarda müşterilerin nelerden hoşlandıklarını ve nelerden hoşlanmadıklarını bildiklerinden onlardan dürüst bir şekilde, düzenli geribildirim alındığında şirketin tamamı kazanç sağlar. Geribildirim kültürünü teşvik ettiğinizde ve bunu yine sosyal bir platform üzerinden yaptığınızda sadece müşteri deneyimine yönelik geri bildirim almakla kalmaz, çalışan deneyimine de aynı şekilde önem vermiş olursunuz. Çalışanların sıkıntılarını dinlemek ve buna uygun aksiyon almak, çalışan bağlılığını yükseltir.

Çalışanlarınıza Yatırım Yapın

İyi liderler, çalışanlarının şirketin en değerli varlığı olduğunu bilir ve ona göre davranırlar. Bu durum özellikle perakende sektöründe daha çok ön plana çıkıyor ve varlığını hissettiriyor. Perakende sektörü çalışanlarının motivasyonu ve çalışanların birinci önceliğe sahip olduğunu göstermek için performanslarını geliştirebilecekleri eğitim fırsatlarına, gerekli teknolojiye ve desteğe sahip olduklarından emin olmalısınız. Hiçbir zaman çalışanlarınızın yeterli olanaklara sahip olduğunu düşünmeyin. Hem kendilerini hem çalıştıkları ortamı iyileştirecek araçlara, ekipmanlara odaklanın.

Çalışanları Sık Sık Ödüllendirin

Çalışanları sadece başarılı bir iş yaptıklarında ödüllendirmeyin! Bir sonraki adıma geçin ve onları mümkün olduğunca fazla ödüllendirin. Her sektörde olduğu gibi perakende sektörü çalışanlarının motivasyonu konusunda da çok başarılı sonuçlar veren ödüllendirme, her bütçeye göre belirlenebilir. Adil ve şeffaf bir sistem kurulduktan ve çalışkanlık, müşteri odaklılık, takım oyunculuğu ve bunun gibi çeşitli kurum kültürü ilkeleri belirlendikten sonra çalışanlara bu ilkeler doğrultusunda puan verebilirsiniz. Ödül yerine puan verildiğinde, bir ödül puan sitesi üzerinden, çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri hediyeyi almalarına izin verirsiniz. Ödülü çalışanların belirlemesine izin verildiğinde karşı taraftaki etki de çok daha fazla olur.

Güzel Bir Mola Odası Kurun

Halihazırda depolama alanı yetersiz olan pek çok perakende mağazası için güzel bir mola odası zor olabilir ama kesinlikle göz ardı da edilmemesi gereken bir durum! İlk bakışta belki bir mola odası mağazalar için öncelikli olmayabilir; ancak saatlerce ayakta duran, sıkıntılı müşterilerle uğraşan, mağaza içini düzenleyen çalışanların mola sırasında oturmaya ve rahatlamaya ihtiyacı var. Mağazada motive ve mutlu çalışanlara sahip olmak istiyorsanız mutlaka onlara birkaç dakikalığına da olsa rahatlayacakları bir mola odası sunmalısınız.

Perakende sektörü çalışanlarının motivasyonu ile ilgili sorun yaşamamak için geri bildirimleri görmezden gelmemeli, sosyal tanıma ve takdir kültürü oluşturmalı, düzenli olarak çalışanları ödüllendirmeli, kendilerini geliştirecekleri fırsatlar tanımalı ve bunu yaparken her şeyi daha kolay hale çeviren günümüz teknolojisinden yararlanmalısınız.

Biggstars olarak perakende sektöründeki mağazalarınız için çalışan takdir ve ödüllendirme platformu oluşturarak çalışan motivasyonuna sahip olmanız için gerekli uygulamaları hayata geçirebiliriz.

Çalışanların ödüllendirileceği, takdir edileceği, olumlu görüşlerini paylaşabileceği, geribildirim kültürü oluşturan, sosyal tanıma yapılabilen ve kurum kültürü yaratan bir sistem ortaya çıkaran Biggstars; 25.000’in üzerinde ödüllendirme seçeneği, seyahat ve deneyimler bölümü, mobilde ve web ortamında çalışabilen uygulamaları, raporlama modülleriyle çalışanların ve yöneticilerin her an, her yerde erişebileceği işlevsel bir program oluşturuyor ve ekipleri motive etmeyi kolaylaştırıyor.

Yorumlar 0

Bir yanıt yazın

You must be logged in to post a comment.

United Arabic EmiratesDutchUSATurkey