Performans Yönetiminin İncelikleri!

Büyük bir değişimin içerisinde olan performans yönetimi, artık vadesini doldurmuş yöntemleri arkasında bırakıyor. Eskiden sadece yılda bir ya da iki kez belirlenen ve yılsonunda tekrar gözden geçirilen performans hedeflerinin ve bununla bağlantılı olarak yapılan performans değerlendirmelerinin pek de sağlıklı sonuçlar vermediği ortada! Şirketler, bu sistemlerin fazla iş yüküne yol açtığı, işbirliğini azalttığı ve çalışan bağlılığına ve performansına katkı yapmadığı konusunda hem fikirler. Aslında yöneticilerden aylık olarak yıllık hedefleri belirlemeleri, performans değerlendirme yapmaları isteniyor ki çalışanlar daha motive ve verimli çalışabilsin.

Diğer birçok nokta gibi dijital dönüşüme ayak uydurması gereken performans yönetimi; şeffaf, ilgi çekici, adil ve profesyonel şekilde yapıldığı sürece sonuç istenildiği gibi olacaktır. Çalışan motivasyonunun, kapasitesinin ve yeteneklerinin geliştirilmesini amaçlayan ve bunlarla birlikte çalışan bağlılığını ve sorumluluklarını yükselten performans değerlendirme, şirketlerin finansal yapısını ve kaynaklarını iyileştirip, güçlendirir.

Şirketler Neden Performans Yönetimi Yapmalı?

Çalışanların yeteneklerini ve kapasitelerini geliştirmek, tüm çalışanları adil bir şekilde ödüllendirmek, organizasyonel performansı arttırmak, çalışan bağlılığını yükseltmek için şirketler tarafından mutlaka kullanılması gereken yeni nesil performans yönetiminde gerçek zamanlı geri bildirim büyük öneme sahip! Çalışan ile yönetici arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasını sağlayan doğru performans değerlendirme, hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol haritası çizileceğini belirler. Görevlerine ve sorumluluklarına odaklanan çalışanlar hem bireysel hem de ekip potansiyelinin ve performansının iyileşmesini sağlar. Peki, iyi ve doğru bir performans yönetimi için neler yapılmalı?

Çalışanların Gelişmesine Fırsat Tanıyın!

Çalışanların gelişiminin herhangi bir performans çözümünde önemli bir rol oynadığı çok açık! Sonuç bu kadar ortadayken gerçekten insanların gelişmesine odaklanan güçlü bir performans yönetimi nasıl olmalı bir düşünelim! Yıllık değerlendirmeler beklenmeden, çalışanlar neyi iyi yaptıklarını ve hangi yönlerini daha çok geliştirebileceklerini anlamaları için hem yöneticileri hem de İK tarafından yönlendirilmeliler. Onlara bir nevi koçluk yaparak, çalışanların anında geri bildirimle karşılaşmalarını sağlayabilirsiniz. Bunlar biriktirildiğinde çoğu şey için geç kalınabilir. Aynı zamanda çalışanlar bu tarz yönlendirmeler ve geri bildirimlerle karşılaştıklarında kendilerini tehdit altında hissetmez ve riskli bir durumda bulunduklarını düşünmezler ve gelişmeleri pozitif bir ortamda desteklenir. Bunlar dışında kendi kişisel gelişim hedeflerini destekleyecek kaynaklar yaratarak çalışanların şirkete bağlılığını ve motivasyonunu da yükseltebilirsiniz.

Adil ve Eşit Bir Şekilde Ödüllendirin!

Çalışanlar, itici bir güce sahip olan ödüllendirme sisteminin haksız ya da önyargılı olduğunu düşünürlerse bu durum memnuniyetten çok büyük bir memnuniyetsizlik duygusu yaratır ve itici güç negatif yönde hareket kazanır. Sistem ve performans yönetimi adil olduğunda, mutlu ve bağlı çalışanlar yaratacağından öncelikle bu sistemi oturtmalısınız. Mesela; bir iş için üç haftadır çalıştığınızı ve iş arkadaşınızın size destek olduğunu varsayalım. Meslektaşınızın takdir almasını isteyeceğinizi umuyoruz ama ödüllendirmeyi sizinle eşit bir şekilde yaparlarsa bundan çok da memnun olacağınızdan emin değiliz. Bunun yerine sosyal tanımanın eşit yapılmasını yani her birinizin hak ettiği kadar puan ya da ödül almasını istersiniz.

Organizasyonel Performansı Arttırın!

Çalışanların şirketin misyon ve vizyonuyla olan bağlantısının, kuruluşların performansını arttırdığına dair birçok araştırma mevcut. Hem takımların hem bireylerin şirket hedefleriyle aynı hizada olmasını sağlamak çok önemli olduğundan kurumla duygusal bir bağ hissetmeleri ve çalışmalarının ve rollerinin nasıl katkısı olduğunu görmeleri sağlanmalı. Bu bağın her çalışanın iyi kararlar almasına ve doğru işe odaklanmasına yardımcı olacak şekilde yönlendirilmesi de önemli. İnsanlar yaptıkları işin bir amacı olduğunu ve önemli olduğunu hissetmek isterler. Bunu hisseden bireylerin ve ekiplerin performansı doğal bir süreç içerisinde artar.

Biggstars olarak şirketiniz için gereksinimlerinizi karşılayacak global bir çalışan takdir, sosyal tanıma ve ödüllendirme platformu oluşturabilir ve doğru bir performans yönetimi için gerekli olan ortamı sağlayabiliriz.

Hem yöneticilerin hem çalışanların geribildirimde bulunabileceği, takdir edileceği, olumlu görüşlerini paylaşabileceği, tanınacağı ve aynı zamanda yöneticileri tarafından ödüllendirebileceği dinamik bir sistem sunan Biggstars; 25.000’in üzerinde ödüllendirme seçeneği, seyahat ve deneyimler bölümü, mobilde ve web ortamında çalışabilen uygulamalarıyla çalışanların ve yöneticilerin her an, her yerde erişebileceği interaktif bir program oluşturuyor.

Yorumlar 0

Bir yanıt yazın

You must be logged in to post a comment.

United Arabic EmiratesDutchUSATurkey